Co jeść gdy cierpimy na wrzody
Choroba wrzodowa żołądka jest jedną z najbardziej bolesnych dolegliwości układu pokarmowego. Powoduje ją nadmiar kwasu solnego w żołądku. Jej objawy to bóle brzucha, nudności i wymioty, a także zgaga, które pojawiają się pół godziny po posiłku (a w przypadku wrzodów dwunastnicy w nocy i na czczo). Aby leczyć wrzody, nie wystarczy stosowanie lekarstw polecanych przez lekarzy i koncerny farmaceutyczne. Walka o zdrowie żołądka oznacza też potrzebę zmiany stylu odżywiania. Co zatem jeść, a czego unikać, gdy cierpisz na wrzody? Wskazane są wszelkie posiłki gotowane i przecierane, tak by zwiększyć ich wchłanianie przez organizm. Na pewno nie zaszkodzi ci purée ziemniaczane z dodatkiem warzyw, kisiel i budyń, gotowana cielęcina, zupy w formie kremu oraz przetarty twaróg. Należy natomiast zrezygnować z potraw smażonych, pieczywa razowego, grubej kaszy, makaronu, warzyw o dużej zawartości błonnika, np. kapusty. Wprowadzenie tych ograniczeń pomoże w poprawie funkcjonowania Twojego układu pokarmowego.