Mądre odżywianie a moda na odżywianie
Nowinek na temat prawidłowego żywienia jest wiele i to, co jeszcze niedawno zdawało się być niezbędnym składnikiem prawidłowego żywienia, dziś jest wrogiem numer jeden. Pewne trendy obowiązują nie tylko w ubiorze, ale również w lodówce i na stole. Podążanie za modą ma jednak sporo wad. Po pierwsze jest, bardzo kosztowne, po drugie dziwaczne przepisy bywają trudne do odtworzenia w domowej kuchni, po trzecie, trendy szybko ulegają przeterminowaniu, a książki kucharskie powstają masowo. Zdrowy rozsądek jest, więc niezbędny, aby nie pogubić się w labiryntach diet i przepisów. Warto wiedzieć, jakie składniki są szczególnie szkodliwe, oraz czego należy unikać by nie zafundować sobie choroby za kilka lat. Zdrowie jest bezcenne i należy je szanować, a zatem, nie przesadzać w żadną stronę. Umiar zawsze jest na miejscu. Wybierając świeże produkty od sprawdzonych dostawców, można mieć pewność, że to, co się zjada, posiada wartości odżywcze oraz korzystnie wpływa na organizm. Ciało to nie śmietnik.